450 DÖNÜM TAŞINMAZ SATILDI: GELİRLER NEREYE KULLANILDI?
Akyazı Belediye Başkanı Bilal Soykan, belediye meclisinde yaptığı açıklamada görev süresi boyunca yaklaşık 450 dönüm taşınmazın satıldığını, buna karşılık yaklaşık 150 dönüm veya daha fazla taşınmaz satın alındığını söyledi.
Bu açıklama, belediyenin taşınmaz satışlarının yanı sıra satışlardan elde edilen gelirlerin hangi amaçlarla kullanıldığı sorusunu da gündeme getirdi.
Öncelikle belirtmek gerekir ki, belediyelerin mevzuat çerçevesinde taşınmaz alıp satması mümkündür. Bir taşınmazın satılmış olması tek başına herhangi bir usulsüzlük bulunduğu anlamına gelmez. Ancak söz konusu taşınmazlar kamuya ait olduğundan, satışların gerekçesi, bedeli ve elde edilen kaynağın nasıl değerlendirildiğinin bilinmesi kamuoyunun doğal beklentisidir.
450 DÖNÜMÜN HESABI
Başkan Soykan'ın açıkladığı yaklaşık 450 dönümlük satış için kamuoyunun yanıt beklediği temel sorular şöyle:
Hangi taşınmazlar satıldı? Her bir taşınmazın yüzölçümü ve parsel bilgileri nedir? Hangi tarihte ve hangi ihale yöntemiyle satış yapıldı? Muhammen bedelleri neydi, hangi bedellerle satıldılar? İhalelere kaç istekli katıldı ve ihaleler kimlerin üzerinde kaldı? Satışlardan elde edilen toplam gelir ne kadar oldu? Bu gelirler belediye bütçesinde hangi kalemlerde kullanıldı? Belediye tarafından satın alınan yaklaşık 150 dönüm taşınmaz için toplam ne kadar ödeme yapıldı?Bu soruların parsel ve ihale bazında açıklanması, 450 dönümlük satışın mali boyutunun daha net anlaşılmasını sağlayacaktır.
MİLLET BAHÇESİ İÇİN 23 MİLYON TL
Başkan Soykan, Millet Bahçesi kapsamında vatandaşlara ait yaklaşık 12 dönümlük alanın kamulaştırıldığını ve bunun için 23 milyon TL ödeme yapıldığını açıkladı.
Burada da cevap bekleyen soru şu:
Bu 23 milyon TL hangi bütçe kaynağından karşılandı?
Eğer taşınmaz satışlarından elde edilen gelirlerin bir bölümü kamulaştırma giderlerinde kullanıldıysa, bunun belediyenin bütçe gerçekleşmeleri üzerinden ortaya konulması, satış gelirleri ile harcamalar arasındaki ilişkinin anlaşılmasını sağlayacaktır.
PROJELERİN MALİYETLERİ DE MASAYA YATIRILMALI
Taşınmaz satışlarıyla ilgili tartışmanın bir diğer boyutu ise belediyenin gerçekleştirdiği projelerin maliyetleri.
Kamuoyuna farklı dönemlerde Mezbaha ve Hayvan Pazarı, Terminal, Recep Tayyip Erdoğan Spor Tesisi ve Millet Bahçesi projeleriyle ilgili farklı rakamlar yansıdı.
Ancak bu rakamların başlangıç tahmini, ihale bedeli, sözleşme bedeli veya ek işler dahil toplam gerçekleşen maliyet olup olmadığı netleştirilmeden kesin bir karşılaştırma yapmak doğru olmayacaktır.
Bu nedenle her proje için;
ilk öngörülen maliyet, ihale bedeli, sözleşme bedeli, varsa ek iş ve revizyonlar ile bugüne kadar gerçekleşen toplam harcamanın
ayrı ayrı açıklanması, maliyet tartışmalarına açıklık getirebilir.
Özellikle proje maliyetleri ile taşınmaz satışları arasında bir bağlantı kurulacaksa, bunun somut bütçe verileriyle ortaya konulması gerekiyor.
“BELEDİYE ARSA SATABİLİR” PEKİ, SATIŞIN GEREKÇESİ VE SONUCU NEDİR?
Başkan Soykan, belediyenin ihtiyaç halinde taşınmaz sattığını, gerektiğinde de taşınmaz satın aldığını belirtiyor.
Buradaki tartışmanın yalnızca “Belediye arsa satabilir mi?” sorusundan ziyade
Asıl sorular şunlar:
Hangi taşınmaz, hangi gerekçeyle satışa çıkarıldı?
Hangi bedel üzerinden ihaleye çıkıldı ve hangi bedelle satıldı?
İhaleye kaç kişi veya şirket katıldı ve ihale kimin üzerinde kaldı?
Satıştan elde edilen gelir hangi hizmet, yatırım veya ödeme için kullanıldı?
Bu soruların sorulması, satışların hukuka uygun olmadığı anlamına gelmediği gibi, herhangi bir kişi veya şirket hakkında da peşin bir değerlendirme anlamına gelmiyor. Amaç, kamuya ait taşınmazların satış sürecinin ve elde edilen kaynağın nasıl değerlendirildiğinin anlaşılabilmesi.
BEKLENEN AÇIKLAMA: 450 DÖNÜMÜN MALİ TABLOSU
Akyazı Belediyesi'nin yaklaşık 450 dönümlük satış için taşınmaz bazında satış listesi ile toplam gelir ve bu gelirin kullanıldığı harcama kalemlerini açıklaması, tartışmanın somut veriler üzerinden yürütülmesini sağlayabilir.
Böylece tartışma;
“Belediye neden arsa satıyor?”
sorusundan çıkarak,
“Ne satıldı, ne kadar gelir elde edildi ve bu kaynak nerede kullanıldı?”
sorusuna dönüşür.
Sonuçta mesele yalnızca taşınmaz satılması değil; kamuya ait taşınmazların hangi koşullarda elden çıkarıldığı ve elde edilen kaynağın Akyazı için nasıl değerlendirildiğinin ortaya konulmasıdır.
Akyazı kamuoyunun beklediği en temel cevap da bu nedenle açık:
Yaklaşık 450 dönümlük taşınmaz satışından toplam ne kadar gelir elde edildi ve bu para hangi kalemlere harcandı?