BAŞKAN DURAN VE AKYAZI
Akyazı ilçesi Büyükşehir himayesinde yani başkan Aziz Duranın himayesinde Sayın Duran Akyazı ile ilgili ne zaman bir konuşma yapsa Akyazı’yı çok sevdiğini Akyazı için Büyükşehir olarak tüm imkânları kullanarak hizmet edeceklerini Akyazı halkını asla mağdur etmeyeceklerini söyleyip durdu.
Başkan Duran Akyazı’yı gerçekten önemsiyor ve seviyorsa hiç zaman kaybetmeden Akyazı’ya hizmet vermelidir. Akyazı halkı hizmet edenleri de asla unutmaz sever sayar ve destekler.
Ancak başkan Duran söyledikleriyle icraatlarıyla üç yıldır çelişmektedir.
Başkan Duran Akyazı da yaşayan vatandaşlara hangi gözle bakıyor. Her şeye boyun eğen söyleneni harfiyen yerine getiren ve Büyükşehir belediyesinin kasasını dolduran bir toplum olarak mı görmektedir. Bu güne kadar eğer Akyazı halkı sessizliğini korumuş ise bu Akyazı halkının kurumlara ve yasalara olan saygısındandır ama her şeyin bir sınırı vardır.
Başkan Duranın Bu sabrı ve saygı sınırlarını zorladığı görülmektedir. 22 Temmuzda ve Referandumda AKP ye ilçeler bazında en yüksek oyu veren Akyazılılar bu tutumlarını önümüzdeki yerel seçimlerde özellikle Büyükşehir belediyesi ile ilgili kararlarını gözden geçirerek sessizliklerini bozabilirler buda AKP için çok hoş olmaz AKP üst yönetimi bu olumsuzluğun hesabını yerel siyasetçilere sorar diye düşünüyorum.
Başkan Duran bu güne kadar Akyazı halkını verdiği sözlerle oyalamıştır. Verdiği sözlerin hiç Birini yerine getirmemiştir. Söz verdiği halde yapmadıklarını burada yazıp sizlerin zamanınızı almayacağım çünkü Akyazı’ya büyük şehir belediyesinin neler yapıp yapmadığını hepimiz hepiniz biliyorsunuz. Başkan eğer Akyazı’ya hizmet ettim diyebiliyorsa kalem, kalem maliyetleriyle birlikte açıklasın. Birde Akyazı halkının cebinden ve iler bankasından Akyazı’nın payına düşen paradan ne kadar aldığını da açıklasın.
Açıklısında Akyazı halkı gerçeklerle yüzleşsin.
Bu açılamaya başkan Duran yapar mı? Yapmaz mı? Bilmiyorum ama bence bu açıklamayı yapmalı. Ve önümüzdeki mahalli idareler seçiminde Akyazı halkından AKP adına oy istemeye yüzü olmalı başkan Duran aday olmayabilir ama AKP mutlaka bir aday çıkaracağına göre sayın başkanda AKP li olduğuna göre partisinin zarar görmesini istemez diye düşünüyorum
Bunları neden yazdım.
Akyazı’yı önemsediğim ve Akyazılıları sevdiğim için. Başata Akyazı belediyesinin elini kolunu bağlıyan Belediyeyi hizmet edemez hale getiren başkan Yazıcının tüm gayretlerine ve iyi niyetine rağmen hizmetleri engelleyen Aziz Durana Akyazılılar adına bir uyarı yapmak için yazdım.
Sayın Duranın başkanlık yaptığı adasu yönetiminin almış olduğu kararı sizlerle paylaşmak istedim. Ve Sayın Duranın Akyazı’ya mı? Paraya mı? Önem verdiğini sorgulamak için bunları dile getirdim.
BÜYÜKŞEHİR ÖNCE PARA SONRA HİZMET MANTIĞI İLE HAREKET EDEREK BELEDİYECİLİK DEĞİL TÜCCARLIK YAPMAKTADIR.
Başkan Aziz Duranın Başkanlığında Adasu’yun aldığı ve Akyazı halkını çileden çıkaran ya sabır çektiren yeni yönetim kurulu kararından bir bölüm
Daha önce Sakarya birinci idare mahkemesinin verdiği bir kakarla iptal edilen yönetim kurulu kakarı vardı hatırlayacaksınız hani şu Adasu’yun hane basına ve işyeri başına kanal bağlama bedeli olarak 175.00YTL aldığı karar. İşte bu kararın iptalinden sonra Sayın Duran başkanlık yaptığı Adasu yönetimi ile bir araya gelerek
Bu yeni yönetim kurulu kararında
BAŞKAN Aziz Duran Üye Dr Rüstem Keleş, Üye Muzaffer İşçioğlu, Üye Cemal Babalıoğlu, Üye Serpil Aydının imzaları ve oy birliği ile alınmış bir kararı yürürlüğe koymuşlardır.
Bu karar Beş maddeden oluşmaktadır. Bizi ilgilendiren maddelerini aynen sizlerle paylaşıyorum
Madde 3: Mevcut imarlı ve imarsız binalardan katılım payı bedeli ve 2.bağlantı bedelinin bağımsız birim konut ve işyeri başına alınması.
Madde 4: Alttaki analize göre 2007 yılı için 175.00YTL olarak hesaplanan bedelin her yıl yeniden belirlenmesi.(yukarıda bu bedelin 2007 yılı için belirlendiği ifade edilmektedir. Ancak bir önceki kararda da bu bedelin 2005 yılı için belirlendiği ifade ediliyordu. Adasu’ya aslında bir teşekkür borcumuz var 2005 yılı bedellerini 2007 yılında da aynen uygulayarak Akyazı halkına katkı sağlamıştır. Peki, 2008 yılı kaç lira olacak onu da 2008 de göreceğiz tabi)
Madde 5: Bu bedelin abonelerden nakden alınması veya istenmesi halinde su aboneliğine en fazla dört taksit borç olarak kaydedilmesine
Oybirliği ile karar verilmiştir.
Hâlbuki 2464 sayılı belediye gelirleri kanununda derki.
Kanalizasyon harcamalarına katılma payı:
Madde 87 - Belediyelerce ve belediyelere bağlı müesseselerce, aşağıdaki şekilde
Kanalizasyon tesisi yapılması halinde, bunlardan faydalanan gayrimenkullerin sahiplerinden, Kanalizasyon Harcamalarına Katılma Payı alınır:
a) Yeni kanalizasyon tesisi yapılması,
b) Mevcut tesislerin sıhhi ve fenni şartlara göre ıslah edilmesi.
İki ve daha fazla yol kenarında bulunan gayrimenkuller, hangi yoldaki
Kanalizasyona bağlanmış ise, payın hesabında o yola ait kanalizasyon giderleri nazara alınır.
* Madde 89 – (3239 sayılı Kanunun 121'inci maddesiyle değişen madde) a) Harcamalara katılma payları, bir program dâhilinde veya istek üzerine doğrudan doğruya yapılan işlerde, bu hizmetler dolayısıyla yapılan giderlerin tamamıdır. şu kadar ki yapılacak giderler peşin ödendiği takdirde bu paylar ilgililerden yüzde yirmileş noksanı ile alınır. Ancak, bu tür hizmet giderleri Bayındırlık ve İskân Bakanlığı ile İller Bankası tarafından tespit edilen ve yayınlanan rayiç ve birim fiyatlara göre hesaplanan tutarları aşamaz. Özel Devlet yardımları, karşılıksız fon tahsisleri, bu işler için yapılacak bağış ve yardımlar ve istimlâk bedelleri giderler tutarından indirilir.
Harcamalara katılma payları bina ve arsalarda vergi değerinin yüzde 2'sini geçemez.
*89 uncu maddeye göre hesaplanan katılma payları toplamının ilgili gayrimenkullerin vergi değerleri toplamına oranlanarak dağıtılması suretiyle hesaplanıp tahakkuk ettirilir.
Şu kadar ki, ibadet yerleri hakkında harcamalara katılma payı
Tahakkuku yapılmaz.
*Madde 91 - Harcamalara katılma paylarının tahakkuku, işler hangi ihale usulü
İle yapılmış olursa olsun, hizmetin tamamlanarak halkın istifadesine sunulmuş
Olmasından sonra yapılır.(Ek: 4.12.1985–3239/122 md.) Ancak, yapılacak yazılı tebliğ ile verilecek süre içinde ilgililerin harcamalara katılma paylarını peşin ödemeyi kabul etmeleri halinde, bu paylar, kabule ilişkin yazılı başvuru tarihinden itibaren bir
Ay içinde tahakkuk ettirilir.
* Madde 92 - Yukarıdaki maddelerde yazılı esaslar dairesinde hesaplanan
Paylar, mükelleflerin soyadları, adları, adresleri ve kendilerine isabet eden pay
Miktarını gösteren ve mahiyetlerine göre mahalle, cadde ve sokak itibariyle
Düzenlenecek tahakkuk cetvellerinin bir ay süre ile belediye ilan yerlerine
Asılması suretiyle ilan olunur. Katılma payları tutarları mükelleflere ayrıca tebliğ olunur.)
Yasa ne diyor Adasu yönetimi nasıl karar alıyor işte bunu sorgulamak lazım ve İşte bu yeni yönetim kurulu kararı Sayın Duranın başkanlığında oy birliği ile kabul edilmiş olup
Bu alınan karar halkın bilgisine sunulmamıştır halkımız bu konuda bilgilendirilmemiştir. Bilgilendirilmemektedir.
Ben işin orasında değilim benim merak ettiğim asıl hususu bir önceki yönetim kurulu kararı ile bu karar arasında ne fark var bunu ilgililer ve Adasu’yun değerli hukukçuları açıklarsalar sevinirim. Çünkü 2464 sayılı kanundaki maddelerle bu karar bana göre uyumlu değildir.
Mahkeme kararı ile iptal edilmiş bir kararın benzerini birkaç kelime ve cümle değişikliği ile tekrar kabul edip uygulamaya konması ne kadar hukuki ve ahlakidir.
Kaldı ki Sakarya birinci idare mahkemesinin verdiği iptal kararına itiraz eden Adasu yetkilileri konuyu Danıştay’a taşımışlardır. Danıştay’ın kararını beklemeden bu aynı uygulamayı yapmalarını ve Akyazılı halkımızın ekonomik olarak sıkıntıya sokmalarını ve Adasu’yun bir tüccar zihniyetiyle hareket etmesini 7anlamakta güçlük çekiyorum.30.12.2007