TÜM HABERLER
Giriş Tarihi : 27-07-2023 19:19   Güncelleme : 29-07-2023 19:23

BİR SORU BİR CEVAP 27.07.2023

BİR SORU BİR CEVAP 27.07.2023

BİR SORU BİR CEVAP 27.07.2023

SELÂMUN ALEYKÜM.

SAYGIDEĞER DOSTLARIM.

Allah’ım; bizi bu mübarek cuma günü taksim edeceğin her hayırdan, dağıtacağın rahmetten, vereceğin rızktan, gidereceğin sıkıntıdan, kaldıracağın musibetten ve koruyacağın fitneden, bizleri en çok bir şekilde nasiplenen istifade eden kullarından eyle.

Dualarımızı kabul, sonumuzu hayır, cumamız mübarek olsun.

SORU:

Mezarlıktaki ağaç, bitki, otları kesmek, yemek, satmak günahmıdır.

CEVAP:

İslâm dini, ağaç dikmeyi, dikilen ağaçları korumayı emretmiştir. o kadar ki kabristanın bile yemyeşil olmasını öğütlemiş, dirilere yararlı olduğu kadar ölüler için de yararlı olan ağaç ve bitkilerin koparılmasını mekruh saymıştır.

Kabristandaki yeşil ağaçları, otları, bitkileri kesmek, biçmek ve koparmak onların temizlik ve bakımı için olmalıdır.

İslâm’da mezarlığın temiz tutulması önemlidir ve yeşilliğini keyfi olarak kesmek, biçmek ve koparmak mekruhtur. (günahtır)

Çünkü bu yeşillikler kendi lisan-ı hallariyle Allah’ı (c.c) zikretmektedirler. bu yeşil bitkiler kendi halleriyle Allah’a (c.c) zikirleri ile merhameti çok olan rabbimiz kabirde yatan müminlerin azabını hafifletir.

Nitekim Hz. peygamber (s.a.v.) bir kabristanda bulunan iki kabir sahibinin azap içinde olduğunu anlamış, yanında bulunanlardan taze bir hurma dalı isteyerek, ikiye bölmüş ve her birini bir kabrin başına dikmiştir. "ey allah'ın resûlü, niçin böyle yaptın?" diye sorulunca, "umulur ki bunlar yaş kaldıkları sürece (azapları hafifler) azalır." (buhârî, vudû 55) buyurmaktadır.

Mezarlığın meyve ve sebzelerinden yemek caizdir.

Kabristandaki kurumuş ot ve ağaçları satmak caizdir.

yanlız parası (elde edilen gelir) toplumun hayrına kullanılmalıdır.

Selâm dua ve hürmetlerimle Allah’a emanet olunuz...

 

 

Admin ALİ ŞANLIAdmin ALİ ŞANLI