BÜYÜKŞEHİR
Giriş Tarihi : 11-09-2023 20:16   Güncelleme : 11-09-2023 20:18

YÜCE DÖRT BUÇUK YILI ANLATTI

YÜCE DÖRT BUÇUK YILI ANLATTI

Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, Eylül Ayı Olağan Meclisi’nde 4 buçuk yıllık hizmet süresinde hayata geçirilen projeleri anlattı.

 Altyapıdan üstyapıya, sosyal hayattan sportif projelere ve tarımsal hamlelere kadar vatandaşların hayatına dokunan’ projelere tek tek değinen Başkan Yüce, daha güzel bir Sakarya için gündüz-gece çalıştıklarını söyledi. Yüce, “Düşüncemiz, derdimiz, gayretimiz sadece şehrimize ve hemşerilerimize hizmettir” dedi.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Eylül Ayı Olağan Meclis Toplantısı merkez binada yer alan meclis salonunda gerçekleştirildi. Başkan Ekrem Yüce’nin başkanlık ettiği toplantıya ilçe belediye başkanları, meclis üyeleri, komisyon başkanları ve basın mensupları katıldı. Yüce, toplantıda hizmet süresi boyunca 4 buçuk yılda hayata geçirilen projeleri tüm teknik detaylarına kadar tek tek açıkladı.

“Derdimiz, gayretimiz Sakarya için”

Altyapıdan üstyapıya, sportif çalışmalardan sosyal donatı projelerine, tarımdan turizme kadar hizmete alınan her projeyi anlatan Başkan Yüce, “Düşüncemiz, derdimiz, gayretimiz sadece şehrimize ve hemşerilerimize hizmettir” vurgusu yaptı. Yüce, yaptığı sunumda Karaman GES, Akçay Barajı, elektrik santralleri, SGK Köprülü Kavşağı, Unkapanı ve Geyve Meydanı gibi öncü projelere dikkat çekti.

Büyük projeler                                       Yüce, ayrıca Sakarya’nın sosyal yaşamına değer katan Ters Ev, Uçak Kıraathanesi, Vagon Kıraathanesi, İl Ormanı Tabiat Parkı, Erenler Lunapark, Zipline projelerinin detaylarını aktardı ve tarımda Türkiye’ye örnek olan Hastalıklardan Ari Manda Üretimi Projesi, bal, süt, şifa, kabak evleri, İstiridye Mantarı Üretim Tesisi, mucize bitkilerin üretildiği Sakarya Botanik Vadisi ile Seracılık Mükemmeliyet Merkezi’ni anlattı ve “Tarımda Türkiye’nin pilot şehri olduk” vurgusu yaptı.  

125 milyon TL’lik proje: Karaman GES

Karaman GES’i ve SASKİ projelerini anlatan Yüce, “4 buçuk yılda yaptığımız çalışmalara değinmek istiyorum. Altyapıda 1350 km şebeke yenileme çalışması yaptık. 1 milyar 254 milyon lira olan projemizi tamamladık. Kanalizasyon hattı yatırımlarında 385 km. kanalizasyon hattı üzerinde çalışma gerçekleştirdik ve 689 milyon 366 bin lira yatırım yaptık. Yağmursuyu hattı yatırımlarında ise tamı tamına 657 milyon 304 bin lira değerindeki yağmur suyu şebeke imalatını tamamladık. Karaman GES Projesi’nde kurulu gücü 5 MW olan 14 bin adet güneş paneli ile yıllık 8 GWh elektrik üretiyoruz. 125 Milyon yatırım yaptığımız GES’le 4 bin haneye eşdeğer enerji üretimi yapıyoruz” dedi.

Akçay Barajı devreye alındı

Yüce, Akçay Barajı’nı tamamlayarak suyu şebekelere ulaştırdıklarını belirterek, burada 10 bin kişinin ihtiyacını karşılayacak elektrik ürettiklerini ifade ederek, “Taraklı İleri Biyolojik Atık su Arıtma Tesisi (37 milyon TL) 20 bin kişinin içme suyu ihtiyacını karşıladık. Şehrimizin içme suyu kapsamında Sapanca Gölümüze alternatif olan Akçay Barajını 2019 yılında yalnızca yüzde 56’sı tamamlanmış halde devralarak yaklaşık 1,5 Milyar yatırımla tamamladık. Türkiye’mize örnek olan proje de 2021 yılı itibariyle buradan elde ettiğimiz su şebekelere ulaştırarak hemşerilerimizin hizmetine sunduk. Ayrıca baraj üzerindeki 3 hidroelektrik santraliyle de yıllık 10 bin hanenin ihtiyacına denk gelen enerji üretiyoruz” ifadelerini kullandı.

866 kilometre yol, Sakarya Köprülü Kavşağı ve meydanlar

Başkan Yüce, “Üst yapıda grup yollarımızın %90’ını tamamladık. Bugüne kadar 126 km beton yol, 740 km asfalt olmak üzere toplam 866 km yolu tamamladık.  Yenileme ve tamir çalışmalarında ise 1 Milyon 403 bin 159 ton asfalt kullandık. Sakarya Köprülü Kavşağı (90 milyon TL), Arifiye Duble Yolu (23 milyon TL), Unkapanı Meydanı, (21 milyon TL) Geyve Meydanı da (30 milyon TL) vatandaşlarımızın hayatına dokunan, sosyal yaşam alanlarını genişleten ve şehrimize yakışan önemli yatırımlar oldu. 16 ilçemizde birçok caddemizde faydalı çalışmalar gerçekleştirdik” diye konuştu.

Uçak-Vagon Kıraathanesi, Lunapark, Zipline, Hayvan Hastanesi

Sakarya’da binlerce vatandaşın sosyal yaşamına değer katan projeleri sıralayan Yüce, “Ters Ev, Uçak Kıraathanesi ve Restoran, Vagon Kıraathanesi, İl Ormanı Tabiat Parkı, Maden Deresi Projesi, Erenler Lunaparkı, Zipline, Aşevi, Sosyal Sevgi Mağazası, Sosyal Market, Bal Evleri, Süt Evleri, Şifa Evleri, Kabak Evi, Karaman Engelsiz Millet Bahçesi, Çay Evi, Yağcıbedir Halı Üretim Atölyeleri, İş Elbisesi Üretimi, Atıktan Hayata Geri Dönüşüm Ürünleri, Hanımeli Pazarı ve Kadın Kooperatifleri’ni ve ayrıca bölgemizde tek olma özelliğine sahip Sokak Hayvanları Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi’ni hayata geçirdik. Bunların her biri Sakarya’mıza değer katmış önemli sosyal projeler oldu” dedi.

Tarımda öncü şehir Sakarya

Başkan Yüce Sakarya’nın tarımda dünyaya örnek projelerini anlatırken, “Tarımda Yeşil Hazine Endüstriyel Kenevir Yetiştiriciliği projesini başlattık, âtıl arazilerde mucize bitki keneviri üretmeye başladık. Pamukova’da 40 bin ton çilek ürettik. Hastalıktan Ari Manda Çiftliği’ni 153 baş manda ile kurduk. Türkiye’de pilot şehir olduk. Seracılık Mükemmeliyet Merkezi, Melen Botanik Vadisi, Uygulamalı Tarım Eğitim Merkezi, Yanık Fidan Üretim Merkezi, İstiridye Mantar Üretim Tesisi gibi hem Sakarya’mız için hem ülkemiz için örnek olan büyük projelerimiz var. Düşüncemiz, derdimiz, gayretimiz sadece şehrimize ve hemşerilerimize hizmettir” sözlerine yer verdi.

Dünyanın en büyük müsabakaları

Sporda dünyanın en büyük organizasyonlarına ev sahipliği yaptıklarını ifade eden Yüce, “Sakarya Büyükşehir Belediyesi olarak spora her zaman destek veriyoruz, vermeye devam edeceğiz. Sakarya olarak spora dair yarışma, şampiyona, etkinlik ne varsa biz oradayız. BMX Dünya Kupası, Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu gibi pek çok uluslararası müsabakaya ev sahipliği yaptık. Bisiklet Festivalinde ülkemizden ve dünyadan pek çok sporcuyu, sporseveri, yerli ve yabancı basın mensuplarını spor evimiz Sakarya’da ağırladık” dedi.

Dünya Bisiklet Şehri ve Dünya Spor Şehri unvanları

Yüce, kazanılan 2 önemli unvanı hatırlatarak şöyle dedi: “2021 yılında Uluslararası Bisiklet Birliği tarafından uzun incelemeler sonucu verilen ve sayılı şehrin sahip olduğu Dünya Bisiklet Şehri Ünvanını Sakarya’mıza getirdik, Avrupa Spor Şehri unvanını şehrimize kazandırdık. 30’u aşkın branşta 5 bine yakın sporcuyla ulusal ve uluslararası müsabakalarda sürekli başarılar elde ediyoruz.”

Bisiklet yolu, SAKBİS, TUBİS ve Tripy

Ayrıca 200 kilometre bisiklet yolu SAKBİS, TUBİS ve Tripy projelerine değinen Başkan Yüce, “3 etaptan oluşan bir bisiklet yolu ağı yapıyoruz. İlk etabını tamamladığımız Projenin; 57 km’lik uzunluğu Sapanca Gölü kenarından olmak üzere tamamlandığında toplam bisiklet yolu ağımız 200 km’ye ulaştı. Hedefimiz ise bu bisiklet yolu ağını 500 km’ye çıkartmak. Bisiklet dostu projelerimizi Akıllı Bisiklet Sistemi, (SAKBİS), bisiklet kiralama projesi TUBİS, elektrikli bisiklet kiralama hizmeti Tripy ile taçlandırdık” ifadelerini kullandı.

 

Meclis gündemi

Meclis toplantısında 111 gündem maddesi karara bağlandı. Meclis toplantısında 1. maddeden 45. maddeye kadar oy çokluğuyla kabul edildi. 49. maddeden 84’e, 105. maddeden 110. maddeye kadar olan bölüm ise İmar Bayındırlık Komisyonu’na havale edildi. 46, 47, 48, 94, 95, 101 ve 102. maddeler ise Plan Bütçe Komisyonu’na havale edildi. 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91 ,92, 98, 99, 100, 103 ve 111. Maddeler ise oy birliğiyle kabul edildi. 96, 97 ve 104. maddeler de oy çokluğu ile kabul edildi.



Yüce’den mecliste tek nefeste 4 buçuk yılın özeti
Yüce’den mecliste tek nefeste 4 buçuk yılın özeti
Yüce’den mecliste tek nefeste 4 buçuk yılın özeti
Yüce’den mecliste tek nefeste 4 buçuk yılın özeti
Yüce’den mecliste tek nefeste 4 buçuk yılın özeti
Yüce’den mecliste tek nefeste 4 buçuk yılın özeti
Yüce’den mecliste tek nefeste 4 buçuk yılın özeti
Yüce’den mecliste tek nefeste 4 buçuk yılın özeti
Yüce’den mecliste tek nefeste 4 buçuk yılın özeti
Yüce’den mecliste tek nefeste 4 buçuk yılın özeti
Yüce’den mecliste tek nefeste 4 buçuk yılın özeti
Yüce’den mecliste tek nefeste 4 buçuk yılın özeti

Admin ALİ ŞANLIAdmin ALİ ŞANLI