TÜM HABERLER
Giriş Tarihi : 31-08-2023 16:43   Güncelleme : 01-09-2023 17:23

KÖYÜME DOKUNMA PLATFORMUNDAN AÇIKLAMA

KÖYÜME DOKUNMA PLATFORMUNDAN AÇIKLAMA

KÖYÜME DOKUNMA PLATFORMUNDAN AÇIKLAMA

 

Sakarya ili sınarları içinde bulunan köylerin 16 Ekim 2020'de resmi gazetede yayımlanan 7254 Sayılı KIRSAL MAHALLE KANUNU il köyden mahalleye dönüştürülen yerleşim alanlarına, HİÇBİR ŞEKİLDE KÖY TÜZEL KİŞİLİĞİNİN yerini doldurmasa da,

KIRSAL MAHALLE diye bir statü verildiğini ifade eden KÖYÜME DOKUNMA PLATFORMUN Başkanı Mecdi CENGİZ konuyla ilgili bir açıklama yaptı

 

İŞTE O AÇIKLAMA METNİ

 

KÖYLER YOK EDİLİRKEN (SEYİRCİ OLMAYALIM)

2014 yılında 30 Büyükşehrin tüm köyleri, köylünün rızası alınmadan yangından mal kaçırır gibi bir gecede MAHALLE yapılarak, köyleri haritadan silecek, Toprak Anayı ve Kadim Köy Kültürünü yok edecek ilk adım atıldı.

 

2019 Tarım Şurasında 5 yıllık uygulamanın Tarım ve Hayvancılığa verdiği büyük tahribat nedeniyle yediden köy TÜZEL KİŞİLİĞİ üzerinde durulmuşsa da bu öneri hayat geçmemiş,

16 Ekim 2020'de resmi gazetede yayımlanan 7254 Sayılı KIRSAL MAHALLE KANUNU il köyden mahalleye dönüştürülen yerleşim alanlarına, HİÇBİR ŞEKİLDE KÖY TÜZEL KİŞİLİĞİNİN yerini doldurmasa da, KIRSAL MAHALLE diye bir statü verilmiştir.

 

Yasa ve yönetmeliğin yayınlanmasından sonra 30 Büyükşehrin Sakarya dışındaki 29'unda Kırsal Mahalle Kriterlerine uygun, Erzurum'dan Balıkesir’e, Bursa'dan Trabzon'a, Aydın'dan Adana'ya binlerce yerleşim alanı KIRSAL MAHALLE olmuştur.

 

Ne yazık ki, bir Tarım ve Hayvancılık Bölgesi olan Sakarya’mızda, kısmen de olsa köylerin

 

(mahalle) doğal yapısını koruyacak, Tarım ve hayvancılığı yeniden canlandıracak ayrıca birçok

 

Konuda avantajlar sağlayan yasadan yararlanmak için başvuran muhtarların dilekçeleri

 

Dikkate alınmadı, işleme konmadı, cevap dahi verilmedi.

 

Mahalle yapılan köylerin yıllarca alın teriyle koruyup kolladığı tüm varlıklarını ve

 

Gayrimenkullerini Belediyeler borç kapatmak için RANT olarak görmektedirler.

 

Köylerin Mahalle yapılarak doğası, dokusu, kadim kültürü, tarım ve hayvancılığı yok olurken yasayla ilgili hak ve kazanımları hakkında yeterli bilgi sahibi olmayan halk gelecekteki tehlikenin, köylerin yavaş,yavaş nasıl yok edileceğinin farkına varamadı.

 

Köyleri adına yetki ve sorumluluk taşıyan muhtarlarımız da belediyelerin baskısına, derneklerinin güç birliği ve dayanışmayla direnerek, sorunu yargıya taşıyarak birlikte hak arama mücadelesi yapamayınca, Sakarya’mız 30 Büyükşehir içinde yasanın uygulanmadığı tek il oldu. Koskoca Sakarya'da maalesef konuyu sadece bir köy, tek bir köy (Mah.) sorunu idari yargıya götürmüştür.

 

Belediyelerin bu olumsuz ve haksız tutumu üzerine KÖYLERİMİZ YOK OLMASIN, TOPRAK ANA BETONA DÖNMESİN diye,

HALKI BİLGİLENDİRMEK, MUHTARLARLA İŞ BİRLİĞİ yapmak ve karar mercii olan iktidar yetkilileri ve belediyelerle görüşmeler yapmak üzere bu önemli konuyu Sakarya’mız için hayati ve çözülmesi gereken bir sorun olarak gören, yıllarca Sakarya'nın çeşitli sorunları için mücadele eden KÖYLER YOK EDİLİRKEN arkadaşlarımızla KÖYÜME DOKUNMA PLATFORMUNU kurduk.

 

Platformun amaç ve ilkelerinde başta Belediyeler, hükümet yetkilileri, iktidar partisi teşkilatları olmak üzere karar merciindeki yetkililerle görüşmeler yapılacağı, hiçbir şekilde güncel siyaset ve politikaya girilmeyeceği ilkesine titizlikle riayet edilerek Muhtarlarımızla, Muhtar dernekleri ve halkımızla bilgilendirme toplantıları yaptık.

Ne yazık ki, başta Sakarya Büyükşehir Belediyesi olmak üzere görüşme talebinde bulunduğumuz Belediyeler aylarca randevu taleplerimize cevap vermediler.

Yaklaşık 3 ay sonra Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Ekrem Yüce ile yaptığımız görüşmede hiçbir söz tutulmadığı gibi Belediyeler yasayı uygulamama konusunda birlikte hareket etmektedirler.

 

Bizler, KÖYÜME DOKUNMA PLATFORMU olarak Belediyelerin, yasanın açık ve kesin hükümlerine rağmen, sınır tanımayan keyfi uygulamaları nedeniyle, HAKSIZLIK VE ADALETSİZLİKLERE maruz kalan halkımızın SESİ OLMAK ÜZERE:

 

Tüm Siyasi partilerin toplantılarında, meslek odaları ve tüm STK'lar nezdinde, yerel ve ulusal basında, Halkımızın sesi olmaya devam edecek,

Zulme dönüşen bu haksızlığa

 

SEYİRCİ OLMAYACAĞIZ.

 

KÖYLER YOK EDİLİRKEN, Halkın yetki ve sorumluluk verdiği KÖYÜNE, MAHALLESİNE ve HALKINA karşı sorumlu olan Muhtar arkadaşlarımızı, MUHTAR DERNEKLERİNİ dayanışma ve güç birliğiyle YASAL haklarını almaya,

 

Bugüne kadar sesimiz olan Sakarya’mızın görsel ve yazılı basınını, internet medyasını köşe yazarlarını her zaman olduğu gibi sesimiz olmaya,

 

Köylerin, kentlerin akciğeri olduğunu, toplum ve ülke için önemini bilen köy ve doğa

 

Dostlarını, köylerde yaşayan, köylerle ilişkisi ve bağlantısı olan herkesi,

 

KÖYLERİMİZDEKİ OLAYLARA ve KÖYLERİMİZE SAHİP ÇIKMAYA, ⚫ KÖYÜME DOKUNMA PLATFORMU çalışmalarına, sosyal medya duyurularına, paylaşımlarına yorum ve paylaşımlarla destek vermeye,

Facebook sayfamızı takip etmeye, birlikte mücadeleye davet ediyoruz.

 

ŞAİRİN,

"ORADA BİR KÖY VAR UZAKTA"

DEDİĞİ CENNET KÖYLERİMİZ ŞARKILARDA, ŞİİRLERDE

 

VE MASALLARDA KALMASIN. ÇOCUKLARIMIZA, TORUNLARIMIZA KALSIN.

 

30.08.2023

MECDİ CENGİZ

PLATFORM BAŞKANI

*********

 

SÖZDE HALKIN MENFAATLERİNİ KORUYAN KONUYLA İLGİLİ AKYAZI BELEDİYESİNİN YAZISI

 

AKYAZI BELEDİYE BAŞKANLIĞI

İmar ve Şehircilik Müdürlüğü

 

Sayı: E-95811263-622.01-33108

Konu : Kırsal Mahalle Talebi

17.04.2023

 

 

 

Sayın İhsan KURUOĞLU

Buğdaylı Mah. Buğdaylı Sk.no:74 Akyazı/Sakarya

 

İlgi

 

13.01.2023 tarihli ve sayılı yazınız

 

İlgi sayılı dilekçeniz ile mahalle sakinleri olarak mahallenizde tarım ve hayvancılık faaliyetleri yapılmakta olduğu, bu sebeple 16 Ekim 2020 tarih ve 7254 sayılı Kırsal Mahalle Kanunu hükümlerinden faydalanmak istenilerek mahallenizin kırsal mahalle olarak tanımlanması talep edilmektedir.

 

10.7.2004 tarihli ve 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu Ek Madde 3'te 'kırsal mahalle' niteliğine sahip mahallelerin nasıl ve ne şekilde belirleneceği belirtilmiş olup, ilgili ilçe Belediye Meclisinin kararı ve teklifi üzerine Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından şartları sağlayan mahallelerin kabul veya reddedileceği tanımlanmıştır.

 

İlçemiz mahalleleri Ek Madde 3'e göre değerlendirildiğinde; Mahallelerimizde Belediye hizmetlerine erişilebilirlikte herhangi bir sıkıntı yaşanmadığı, asfalt/beton yol, içme suyu hizmetleri, elektrik vb. ihtiyaçların ilgili kurumlar tarafından sağlandığı,

Mevcut yapılaşma durumunun ilçe merkezinden farksız olduğu, ilçe merkezine uzaklığın en uzak mahallelerde dahi araçla 30 dakikayı geçmediği, fındık, mısır, patates vb. sebze ve meyve ürünleri yetiştiriciliği ile çeşitli turizm ve ticari faaliyetlerin yaygın olarak yapıldığı, dolayısıyla sosyo-ekonomik durumun ülke ortalamasının altında olmadığı değerlendirilmiştir.

 

Talep konusu hayvancılık faaliyetlerine; 1/25000 ölçekli Sakarya İli Güney Planlama Alt Bölgesi Çevre Düzeni Planı Plan Hükümlerinin 8.2. maddesinde ve 2030 Yılı 1/25000 ölçekli Nazım İmar Planı Plan Hükümlerinin 6.2. maddesinde Kırsal Yerleşim Alanlarında 'Parselde yapılacak samanlık, kömürlük, müştemilatlar ile zati ihtiyaç olan ahır vb. de yapılabilir. Söz konusu yapılar 400 m2'yi Emsal %10'u aşamaz.' hükümlerine istinaden mevcut plan notlarımızda zaten izin verilmektedir.

 

Bununla birlikte; 12/11/2012 tarihli ve 6360 sayılı On Dört İlde Büyükşehir Belediyesi ve Yirmi Yedi İlçe Kurulması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun geçici 1 inci maddesinin onbeşinci ve yirmidokuzuncu fıkralarında yer alan "31/12/2022" ibareleri "31/12/2025" şeklinde değiştirilerek tüzel kişiliği kaldırılan köylerde harç muafiyetleri 31.12.2025 tarihine kadar ertelenmiştir.

 

Ayrıca; içme suyu ile ilgili harçlardan muafiyet talepleri Belediyemiz sorumluluğunda

 

Olmadığından ilgili taleplerin Sakarya Su ve Kanalizasyon İdaresine yapılması gerekmektedir.

 

Bilgilerinize sunulur.

 

Bu belge, güvenli elektronik imza ile imzalanmıştır.

 

Aslan YILMAZ.

Admin ALİ ŞANLIAdmin ALİ ŞANLI