AKYAZI BELEDİYESİ'İN İSTİNAF BAŞVURUSUNA MAHKEMEDEN KESİN RET! 24.07.2026

AKYAZI BELEDİYESİ - 24-07-2026 16:16 328 kez okundu.

AKYAZI BELEDİYESİ'İN İSTİNAF BAŞVURUSUNA MAHKEMEDEN KESİN RET! 24.07.2026

AKYAZI BELEDİYESİ'NİN İSTİNAF BAŞVURUSUNA MAHKEMEDEN KESİN RET! 24.07.2026

Bursa 2. İdari Dava Dairesi, Akyazı Belediyesi'nin istinaf başvurusunu kesin olarak reddetti. Kararın kesinleşmesinin ardından davacılar, yapı hakkında yıkım işlemlerinin başlatılması için belediyeye başvuruda bulundu.

****

İstinaf Mahkemesi, Akyazı Belediyesi'nin Başvurusunu Kesin Olarak Reddetti

Akyazı ilçesi Topağaç Mahallesi'nde yapımı devam eden zemin kat işyeri ve birinci kat ofisler projesine ilişkin imar uygulamaları ve ruhsat işlemleri hakkında açılan davalarda yeni bir gelişme yaşandı. Bursa 2. İdari Dava Dairesi, Akyazı Belediyesi'nin ilk derece mahkemesi kararına karşı yaptığı istinaf başvurusunu kesin olarak reddetti.

Mahkeme kararına eklenen kesinleşme şerhine göre, Akyazı Belediye Başkanlığı tarafından yapılan istinaf başvurusu, Bursa 2. İdari Dava Dairesi'nin 30 Nisan 2026 tarihli, 2025/375 Esas ve 2026/304 Karar sayılı kararıyla kesin olarak reddedildi. Karar 30 Nisan 2026 tarihinde kesinleşirken, kesinleşme şerhi 18 Haziran 2026 tarihinde düzenlendi.

İmar uygulaması yargıya taşındı

Topağaç Mahallesi'ndeki inşaat projesine ilişkin bazı imar uygulamaları ve belediye işlemleri, haklarının ihlal edildiğini ileri süren vatandaşlar tarafından yargıya taşındı.

Davacıların iddiasına göre, bu projesinin hayata geçirilmesi sürecinde Akyazı Belediye Başkanı Bilal Soykan, belediye meclis üyesi Sait Beşir ve Topağaç Mahallesi Muhtarı İsmail Başer'in de içinde bulunduğu süreçte, üçüncü kişilerin haklarının gözetilmediği, bu kapsamda belediye encümeni kararları alındığı ve imar uygulamalarında değişiklikler yapıldığı öne sürüldü. Söz konusu iddialar üzerine açılan davalarda yargı süreci işletildi.

Davacıların iddiasına göre, Akyazı Belediye Encümeni'nin 20 Eylül 2022 tarih ve 453 sayılı kararıyla yol artığı olarak değerlendirilen 154,68 metrekarelik alan belediye adına ihdas edilerek mevcut parselle birleştirildi. Bu işlemlerin hukuka aykırı olduğu iddiasıyla açılan davada ilk derece mahkemesi iptal kararı verdi. Belediye tarafından yapılan istinaf başvurusu ise Bursa 2. İdari Dava Dairesi tarafından kesin olarak reddedildi.

Ruhsatın iptaline karar verildi

Davacıların açıklamasına göre, Sakarya 2. İdare Mahkemesi'nin 2024/961 Esas, 2025/593 Karar sayılı kararıyla 7 Aralık 2023 tarih ve 2023/669 sayılı inşaat ruhsatının iptaline karar verildi. Ancak bu kararın henüz kesinleşmediği belirtildi.

YIKIM TALEBİ BELEDİYEYE SUNULDU

Öte yandan davacılar 21 Temmuz 2026 tarihinde Akyazı Belediyesi'ne verdikleri dilekçeyle, kesinleşen mahkeme kararları doğrultusunda yapı hakkında yıkım işlemlerinin başlatılmasını talep etti.

Dilekçede, Sakarya 1. İdare Mahkemesi'nin 2024/21 Esas, 2025/62 Karar sayılı kararıyla inşaatın dayanağı olan imar uygulama planının iptal edildiği ve bu kararın kesinleştiği belirtilerek, yapı hakkında gerekli idari işlemlerin gecikmeksizin yerine getirilmesi istendi.

Davacılar ayrıca dilekçelerinde, yürütmenin durdurulması kararlarına rağmen inşaat faaliyetlerinin sürdüğünü, söz konusu yapının mühürlenmesi için birçok kez başvuruda bulunduklarını ancak herhangi bir işlem yapılmadığını iddia etti.

****

Belediyeden Açıklama Bekleniyor

Haberin yayımlandığı tarih itibarıyla Akyazı Belediyesi'nden veya haberde adı geçen kişilerden konuya ilişkin kamuoyuna yapılmış bir açıklamaya ulaşılamadı. Tarafların konuya ilişkin açıklama yapması halinde gelişmelere haberde yer verilecektir.

 

 

 

Neler Söylendi?
DİĞER HABERLER
SOYKAN’DAN ACELLE ERTELEME KARARI 23.07.2026

SOYKAN’DAN ACELLE ERTELEME KARARI 23.07.2026

23-07-2026 - AKYAZI BELEDİYESİ

SOYKAN'DAN ACELLE ŞENLİKLERİ'NE DAVET 18.07.2026

SOYKAN'DAN ACELLE ŞENLİKLERİ'NE DAVET 18.07.2026

18-07-2026 - AKYAZI BELEDİYESİ