BAYRAKTAR’DAN KOKARCA UYARISI 03.04.2025
Akyazı Ziraat Odası Başkanı ve Sakarya Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Ali Şener Bayraktar, havaların ısınmasıyla birlikte kahverengi kokarcanın ortaya çıkmaya başladığını belirterek, üreticileri tarım alanlarına zarar veren bu böceğin üremesini engellemek için gerekli önlemleri almaya çağırdı.
KIŞ DÖNEMİNDE İLAÇLAMA YAPILDI
Havaların ısınmasıyla birlikte böceklerin de ortaya çıkmaya başladığını vurgulayan Bayraktar, şunları söyledi:
Kahverengi kokarca ile mücadele konusunda Sakarya’nın her yerinde üreticilere bilgi verdik. Alınacak tedbirler ve yapılması gerekenler konusunda herkesi uyarmaya çalıştık. Havaların ısınmasıyla birlikte bu zararlılar bahçelere çıkmaya başladı. Kışlak döneminde, Tarım Bakanlığımız tarafından sağlanan bütçe ile tüm ilçelerde İlçe Tarım Müdürlükleri ve ziraat mühendisleri nezaretinde, genel kullanım alanlarında ve metruk kalmış, kahverengi kokarcanın konaklayabileceği yerlerde ilaçlama yaparak üremelerini ve sayılarının artmasını önleyici tedbirler aldık. Geçen yıl ağustos ayında doğaya samuray arılar salındı. Bölgemizde ilk görülmeye başlandığı andan itibaren yaptığımız çalışmalarla popülasyonu azaltacak önlemler almaya çalıştık.
“300 YUMURTA BIRAKABİLİYORLAR”
Kahverengi kokarcanın hızlı üreme kapasitesine dikkat çeken Bayraktar, “Her bir kahverengi kokarca, yaklaşık 300 yumurta bırakabiliyor. Şu an kış döneminden çıkıyoruz ve havaların ısınmasıyla bu böcekler konakladıkları yerlerden çıkıp beslenmek için tarım alanlarına yöneliyor. Burada iki önemli konu var: Birincisi, üreme amacıyla yumurtalarını doğaya bırakmaları; ikincisi ise tarım alanlarına verdikleri zarar. Bu süreçte, üremelerinin ve sayılarının artmasının önüne geçmek, mevcut popülasyonun tarım alanlarına zararını en aza indirmek için üreticilerimizi mücadeleye davet ediyoruz” dedi.
“ÖZELLİKLE FINDIK TEHLİKE ALTINDA”
Şehrimiz açısından fındık üretiminin büyük önem taşıdığını vurgulayan Bayraktar, şöyle konuştu:
Kahverengi kokarca zararlısı şu anda özellikle fındık üretimini tehdit ediyor. Bu, şehrimiz için büyük önem arz ediyor. Bu zararlılarla mücadele çok önemli. Zirai mücadele, mekanik mücadele ve Sakarya Üniversitesi’nin geçtiğimiz günlerde tanıttığı ‘Tutsak’ adı verilen feromon tuzakları gibi yöntemleri bir arada kullanarak ve ortak mücadele yaparak zararlarını en aza indirmek mümkün. Sadece feromon tuzakları kurarak ya da sadece zirai mücadele yaparak bu zararlıları ortadan kaldırmak mümkün değil. Tüm mücadele yöntemlerini birlikte uygulamak zorundayız.
“TOPYEKÛN MÜCADELE ŞART”
Bayraktar, kahverengi kokarca ile topyekûn mücadelenin önemine değinerek, şunları söyledi:
Herkesin bu mücadeleye destek vermesi çok önemli. Yapılan mücadeleyi sekteye uğratacak durumların önüne geçilmeli. Sadece çiftçiler değil, toplumun tüm kesimleri bu konuda duyarlılık göstermeli. Bu konu sadece çiftçileri ilgilendiriyor gibi görünse de aslında toplumun tüm kesimini ve gıda güvenliğini etkiliyor. Bu zararlı, beslenmek için saldırdığı tüm gıda ürünlerinin kalitesini bozarak ekonomik kayıplara neden olabilir. Önümüzdeki günlerde gıda ihtiyacı ile ilgili sıkıntılar yaşanabilir. Bu nedenle, gıdaya ihtiyacı olan herkesin en az bir çiftçi kadar bu konuya sahip çıkması gerekiyor.