TÜM HABERLER
Giriş Tarihi : 25-08-2023 16:25

EMEKLİ ZAMMI İÇİN İKİ FÖRMÜL MASADA

EMEKLİ ZAMMI İÇİN İKİ FÖRMÜL MASADA

EMEKLİ ZAMMI İÇİN İKİ FÖRMÜL MASADA

1. FORMÜL
Sabah’ın haberine göre Ocak döneminde belirlenecek SSK, Bağ-Kur emekli zammı için memur zamları da referans olacak. Burada enflasyon farkı ve toplu sözleşme zammı dahil memur maaşlarının yaklaşık yüzde 45 düzeyinde ocak ayında artması bekleniyor. Bu zam oranı emekli zammı için de referans olacak.

Burada zam oranının kademelendirilmesi yaklaşık 6 aydır gündeme gelen bir konu olarak göze çarpıyor. Memurlara Temmuz'da uygulanan yüzde 17,55'likzam ve 8077 TL'lik seyyanen artış yüzde 55 ile yüzde 86 arasında maaşlara kademeli olarak yansıdı.

Yine Ekim ayında Meclis'in açılması ve çalışmaların başlamasıyla tüm emeklilere seyyanen artış söz konusu olabilir. Bu kademeli artış maaşlara göre yüzde 45, 40, 35, 30 şeklinde doğrudan kademeli de gerçekleşebilir. Hem doğrudan oranlar hem de seyyanen artış özünde kademeli artışı temsil ediyor.

 

2. FORMÜL:

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI 10.000 TL
Bilindiği üzere geçtiğimiz yıllarda en düşük emekli maaşı uygulaması ilk kez geçen dönem devreye alınmıştı. Buradaki amaç düşük maaş alan emeklileri korumaktı. Nitekim sadece 2023 yılında en düşük emekli maaşı 3500 TL'den yüzde 114'ün üzerinde artışla 7500 TL'ye yükseltildi. Nisan ayından beri bu şekilde uygulanıyor.

Bu seviyenin altında maaş alan SSK, Bağ-Kur emeklilerinin maaşı devlet katkısıyla her ay 7500 TL'ye tamamlanıp ödeniyor. Ekim ayında Meclis'in açılmasıyla beraber en önemli çalışmalardan biri en düşük emekli maaşı düzenlemesi olacak. Burada 10 bin TL formülü öne çıkıyor.

Dul ve yetimler emekli maaşı ödemelerinde hisseleri oranında faydalanıyor. Örneğin en düşük emekli maaşının 10 bin TL olduğunu varsayarsak ödemeler şu şekilde gerçekleşecek:

Yüzde 75 hissesi olan 7500 TL,

Yüzde 50 hissesi olan 5000 TL,

Yüzde 25 hissesi olan 2500 TL ödeme alacak.

 

SOSYAL DESTEK ÖDEMELERİ ARTACAK MI
65 yaş aylığı, engelli aylığı ve evde bakım maaşları bilindiği üzere memur zammı ile belirleniyor. Sosyal destek ödemesi alan yaklaşık 2,4 milyon vatandaş bulunuyor. Milyonların gözü kulağı toplu sözleşme zammı için gelecek kararda bulunuyor. Çünkü toplu sözleşme zammı memur zammı için doğrudan belirleyici olan 2 veriden birisi.

Yani sosyal destek ödemelerinin emekli maaşı düzenlemesi ile ilgili bulunmuyor.

Ancak ayrı bir çalışma ile buralarda bir artış söz konusu olabilir.

 

Admin ALİ ŞANLIAdmin ALİ ŞANLI