SASKİ'DEN SU KULLANMAYIN BASKISI MI?
35 GÜNLÜK FATURA VATANDAŞI 2. KADEMEYE Mİ SOKUYOR?
Sakarya Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) tarafından uygulanan kademeli su tarifesi, özellikle dar gelirli aileler ve emeklilerin tepkisini çekmeye devam ediyor. Temel bir ihtiyaç olan suyun, artan tarifeler nedeniyle vatandaşın bütçesini zorladığı belirtiliyor.
Akyazı'da bir vatandaşa ait 35 günlük su faturası, sosyal medyada ve kamuoyunda tartışma konusu oldu. Faturaya göre sayaç 17 Haziran 2026 tarihinde okunurken, tüketim süresi 35 gün olarak hesaplandı.
Faturada yer alan bilgilere göre:
Toplam su tüketimi: 35 m³
1. Kademe: 18 m³ × 24,49 TL = 440,82 TL
2. Kademe: 17 m³ × 36,74 TL = 624,58 TL
Atık su bedeli: 426,30 TL
ÇTV: 140,00 TL
Şebeke bakım bedeli ve diğer ücretlerle birlikte ödenecek toplam tutar: 1.722,00 TL
Vatandaşlar, 35 günlük okuma süresinin, tüketimi artırarak abonelerin daha kolay 2. kademe tarifesine geçmesine neden olup olmadığı sorusunu gündeme getiriyor. Ayrıca birinci kademe sınırının 18 m³ olarak belirlenmesinin de yetersiz olduğu, özellikle kalabalık ailelerin temel ihtiyaçlarını karşılamakta bile ikinci kademeye geçtiği ifade ediliyor.
Birçok vatandaş, "Abdest, duş, çamaşır ve temizlik gibi günlük ihtiyaçlarımızı karşılamak bile lüks hâline geldi. Böyle giderse suyu çeşmeden değil, ücretsiz olduğu için dereden kullanın denilmiş gibi hissediyoruz." sözleriyle tepkisini dile getiriyor.
Öte yandan Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Alemdar'ın zaman zaman dile getirdiği "Sakarya'da su en ucuz illerden biri" yönündeki açıklamaları da yeniden tartışılıyor. Vatandaşlar, yüksek gelirli yöneticiler için bu faturaların düşük görülebileceğini ancak emekli, asgari ücretli ve dar gelirli aileler için durumun çok farklı olduğunu belirtiyor.
Kamuoyunda ayrıca şu çağrı da yapılıyor:
"Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Alemdar ile Akyazı Belediye Başkanı Bilal Soykan, şeffaflık adına son üç aya ait şahsi su faturalarını kamuoyuyla paylaşsın. Vatandaş da karşılaştırma yapma imkânı bulsun."
Su temel bir yaşam hakkıdır. Tartışmaların odağında ise şu soru yer alıyor:
35 günlük sayaç okuma süresi ve kademeli tarife gerçekten adil mi, yoksa vatandaşın daha yüksek bedel ödemesine yol açan bir uygulama mı?
ARAMIZDAN AYRILANLAR 20.07.2026
11:43 - CENAZELER