Akyazı’da Muhtarlar, Çiftçiler ve STK’lardan Çevre Katliamına Karşı “Dur” Çağrısı
10/08/2025 Pazar günü 12.00’de Batakköy kavşağı fabrikalar bölgesi girişinde derelerimizdeki kirliliği protesto etmek için bir miting düzenlenecektir
Mudurnu Çayı’ndaki kirlilik ve balık ölümleri, Muhtarlar Derneği, çiftçiler ve sivil toplum kuruluşlarını harekete geçirdi. Pazar günü yapılacak eyleme tüm halk davet edildi.
Sakarya’nın Akyazı ilçesinden geçen Mudurnu Çayı, haftalardır kiremit renginde akıyor. Suda yaşanan kirlilik nedeniyle balık ölümleri artarken, tarım arazilerinde verim kaybı ve çevresel tahribat endişesi büyüyor.
Akyazı Muhtarlar Derneği, bölgedeki çiftçiler ve çok sayıda sivil toplum kuruluşu (STK) ortak açıklama yaparak kirliliğe tepki gösterdi.
“Topraklarımız, suyumuz, geleceğimiz tehlikede”
Muhtarlar Derneği Başkanı, “Yeşilin yok olduğu, toprağın veriminin düştüğü, canlıların öldüğü bu duruma artık tahammülümüz yok” dedi. Çiftçiler ise kirlilikten dolayı tarlalarını mecburen kirli çay suyuyla sulamak zorunda kaldıklarını belirterek, “Ürünlerimiz zehirleniyor, sağlığımız tehlikede” ifadelerini kullandı.
STK temsilcileri de sorunun yalnızca Akyazı’nın değil, tüm Sakarya’nın meselesi olduğuna dikkat çekerek, “Gelecek nesiller için bugün harekete geçmeliyiz” çağrısında bulundu.
Pazar günü saat 12.00’de buluşma
Bölge halkı, 10 Ağustos Pazar günü saat 12.00’de Mudurnu Çayı kıyısında Batakköy kavşağında toplanacak. Amaçlarının çevre katliamını kamuoyuna duyurmak olduğunu belirten vatandaşlar, “Mudurnu Çayı’nı kurtarmak istiyoruz. Eylemimize herkesi bekliyoruz” mesajı verildi.
Kirliliğin kaynağıyla ilgili yetkililerden henüz resmi bir açıklama gelmezken, muhtarlar, çiftçiler ve STK’lar sorunun acilen çözülmesini talep ediyor.